top of page

KIYAS

​

Sözlükte bir ÅŸeyin bir baÅŸka ÅŸey ile ölçülmesi, iki ÅŸeyi birbirine eÅŸitlemek anlamınagelen kıyas, terim olarak Kitap, sünnet veya icma’da açık hükmü olmayan birmesele hakkında aralarındaki ortak illet nedeni ile yine bu kaynaklardan birinde yeralan benzer bir hükmü vermektir.Kıyasın gerçekleÅŸebilmesi için bazı ÅŸartlar vardır ki bunlara kıyasın rükünleridenir.

​

1. Asıl: Hükmü nass ile belirlenmiÅŸ meseledir.

​

2. Fer’: Hükmü nass ile belirlenmeyen meseledir

​

3. İllet: Nass’daki (asıldaki) hükmün konmasına neden olan özelliktir. İlletolacak özelliÄŸin dinin maksatlarına uygun olması gerekir. Buna da hikmetdenir. Hikmetler temelde yararlı olanı alma, zararlı olanları savma ÅŸeklindeözetlenebilir.Örnek: Kur’an’da ÅŸarap (hamr) içilmesi ÅŸu ayetle yasaklanmıştır: “Ey iman edenler!(Aklı örten) içki (ve benzeri ÅŸeyler), kumar, dikili taÅŸlar ve fal okları ancak, ÅŸeytaniÅŸi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluÅŸa eresiniz. Åžeytan, içki ve kumarla, ancakaranıza düÅŸmanlık ve kin sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymakister. Artık vazgeçiyor musunuz?” (Maide suresi, 90-91.ayetler)Bir müçtehit âlim, bu ayette ÅŸarabın niçin haram kılındığına dair bir durumtespiti yapar. Sonuçta ayetin illeti olarak ÅŸarabın, sarhoÅŸ edici özelliÄŸinin bulunmasınıbelirler. Daha sonra ise sarhoÅŸluk özelliÄŸi olan diÄŸer içecekleri ele alır. 

​

Fahr-i Kâinat Efendimiz, ashabın fakih ve alimlerinden Muaz İbn-i Cebel Hazretlerini Yemen'e kadı olarak gönderdiÄŸinde, kendisini imtihana tabi tutarak ÅŸu soruları sordular:

- Ya Muaz ne ile hükmedeceksin?

- Kur'an ile hükmederim Yâ Resûlallah.

- Ya Onda bulamaz isen ne ile hükmedeceksin?

- Sünnet-i seniyye ile hükmederim.

- Onda da bulamazsan?..

- Artık o zaman kendi görüÅŸüm ile karar veririm ya Resûlallah, dedi.

Hazret-i Peygamber (a.s.m.) Hazret-i Muaz'ın bu cevaplarından çok memnun oldular ve

"Cenâb-ı Hakk'a hamd ederim ki, Resulünün elçisini, Resulünün razı olacağı ÅŸeye muvaffak buyurmuÅŸtur."dediler

Sahabe-i kiram ve selef-i salihin birçok meselede kıyas ile amel ettiler. DiÄŸer sahabe ve müçtehitler de bunu gördükleri hâlde reddetmediler. Böylece kıyas hakkında bir icma gerçekleÅŸmiÅŸ oldu. Åžu hâlde kıyasın hüccet olması icma ile de sabit oldu.

Fakat "asıl mes'ele" ile "kıyas edilecek mesele"yi birbirinden ayırmak, aralarındaki münasebet ve benzerlikleri tespit etmek kolay bir iÅŸ deÄŸildir. Bunu tayin için birçok kayıt ve ÅŸartlara ihtiyaç vardır. Bu ÅŸartlar, usul-ü fıkıh kitaplarında sayfalar dolusu bahsedilmiÅŸtir.

bottom of page